2011. szeptember 25., vasárnap

Egy nap
Magyarország egy napja pályázat keretein belül kivételesen magammal vittem pénteken édesapám fényképezőgépét a Terézvárosi Adventista Gyülekezetbe. Itt hangosítok egy volt-osztálytársammal nem munka szerűen, inkább nevezhetnénk szolgálatnak, szívességnek, vagy 'kapcsolatszerzésnek' (mivel a Biblia tanulmányozást olyan kamerások veszik fel, akik többek közt a TV2-nél dolgoznak, nekik vesszük fel a hangot, és persze hangosítunk is).


 Szóval ami a lényeg, hogy a Kodály körönd közelében van, és hát most direkt egy fél órával hamarabb mentem, hogy a már korábban kinézett témákat lencsevégre kapjam. Sajnos mire odaértem annyira elment a kedvem mindentől, hogy nem igazán kattogott a gépem... Azért van itt pár jobban sikerült kép, de egyikkel sem voltam igazán megelégedve.


 A Kodály köröndről csak annyit, hogy még a 18. században szemétlerakó volt a helyén, amit az Andrássy út építésekor (19. sz második fele) feltöltöttek. Eredetileg csak Körönd névre keresztelték, később Hitler Adolf térként volt számon tartva, míg végül 1971-ben Kodály Zoltán halála után kapta a Kodály körönd nevet.
A kapu (fenti kép) és a baloldali ablak (alul balra) a MÁV egykori nyugdíjintézetének bérházához tartozik, ami a tér nyugati oldalán található. Sgraffito díszítését Székely Bertalan készítette (alul jobbra). Ennek a különleges díszítő eljárásnak az a lényege, hogy felvisznek egyszerre két színű festéket is, hogy aztán a felső réteget lekaparva jelenítsék meg az alsót.
A bérház előtt található téren áll Szondy György szobra (alul középen a kardja :)), ezenkívül még Balassi Bálint, Zrínyi Miklós és Vak Bottyán szobra is megtalálható a köröndön.  Tovább haladva uticélom felé, mely a Székely Bertalan utcában található egy érdekes domborművekre bukkantam az egyik bérház ablakai felett, melyek eredetéről nem sikerült semmit kiderítenem (jobb oldalt). Elsősorban az érdekes fényviszonyok miatt került be a beválogatható képek közé. 17:00 óra körül jártam arrafelé, a napot már eltakarták a házak, úgyhogy nem tudom honnan jött ez a sárga-kék megvilágítás.

Végül pedig az újonnan felújított imaházban is kattintottam párat, az első kép (bal oldalt) magáról az orgonáról készült, igazából csak dokumentáló jelleggel, mivel gyorsan kellett csinálnom, nem nagyon akartam megzavarni a Bibliaórát. A második kép (alul) pedig a 'munkatársam' 'meló' közben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése